Matthias Desmet MD PhD
Medisch Diensthoofd dienst Anesthesie-Reanimatie
AZ Groeninge-Kortrijk
+32 5 663 30 50
matthias.desmet@azgroeninge.be
In 2001 the Belgian Association of Regional Anesthesia (BARA) was founded by a group of dedicated anesthetists interested in regional anesthesia. The purpose of this new association was to stimulate the development of and teaching in regional anesthesia techniques in its broadest sense. Rapidly, the BARA became one of the largest organizations of anesthesia in Belgium with more than 600 active members at the end of 2015.
The basis of the BARA is formed by four working parties: peripheral nerve blocks, central nerve blocks, obstetric anesthesia and epidemiology. Each working party organizes regional teaching sessions and stimulates clinical and experimental research. Furthermore the BARA wants to serve the anesthesia community by providing medicolegal assistance to the anesthesia care provider in Belgium.
Matthias Desmet MD PhD
Medisch Diensthoofd dienst Anesthesie-Reanimatie
AZ Groeninge-Kortrijk
+32 5 663 30 50
matthias.desmet@azgroeninge.be
Sari Casaer
GZA Ziekenhuizen
Oosterveldlaan 24
2610 Wilrijk
sari.casaer@gza.be
Michele Carella
CHU Liège
Avenue de l'Hôpital 1
4000 Liège
04 323 00 00
mcarella@chuliege.be
Kris Vermeylen, MD PhD
AZ Turnhout
Steenweg op Merksplas 44
2300 Turnhout
+ 32 14 406 747
kris.vermeylen@gmail.com
De algemene vergadering van 15/04/2024, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft besloten de statuten te wijzigen, teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). De volgende statuten worden aangenomen:
De vereniging is een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder een vereniging zonder winstoogmerk (hierna “VZW” genaamd) en is onderworpen aan de bepalingen van het WVV.
De vzw draagt de naam : BELGIAN ASSOCIATION FOR REGIONAL ANESTHESIA, afgekort “BARA”.
Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden “vereniging zonder winstoogmerk” of door de afkorting “vzw”, met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.
De zetel van de vzw is gevestigd te 3000 Leuven, Herestraat 49, UZ Leuven, Dienst Anesthesiologie, gelegen in het Vlaams Gewest.
Hij kan verplaatst worden door het bestuursorgaan, voor zover die verplaatsing geen wijziging van de taal van de statuten met zich meebrengt. Het bestuursorgaan is tevens gemachtigd de zetelwijziging door te voeren in de statuten. De vereniging is een tweetalige (Nederlandstalige-Franstalige) vereniging.
De vzw is opgericht voor onbepaalde duur.
De vereniging streeft een belangeloos doel na en keert, op straffe van nietigheid, rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uit aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig ander persoon, behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. De vereniging stelt zich tot doel de ontwikkeling, stimulering en coördinatie in België van locoregionale anesthesie, zowel vanuit het oogpunt van de basiswetenschappen als haar klinische toepassing, te steunen en te bevorderen.
De vereniging streeft het belangeloos doel na in het kader van één of meer welbepaalde activiteiten die zij tot voorwerp heeft. Deze activiteiten kunnen zijn: het organiseren van wetenschappelijke vergaderingen, symposia en congressen; het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek aangaande de locoregionale anesthesie onder meer door het verlenen van onderzoeksbeurzen; het opstellen van klinische richtlijnen aangaande de locoregionale anesthesie. Daarnaast kan de vzw alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen.
Er zijn minstens drie leden met alle rechten zoals omschreven voor de leden in het WVV. Iedere arts-anesthesist of anesthesist in opleiding kan lid worden van de vereniging. De kandidaat-leden richten hun kandidaatstelling schriftelijk (per brief, er aangetekende brief of per mail) aan het bestuursorgaan.
Het bestuursorgaan zal beslissen over de aanvaarding van de kandidaat als lid op haar eerstvolgende vergadering. Op deze vergadering dienen minstens de helft + 1 leden van het bestuur aanwezig te zijn. De beslissing wordt genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige bestuurders. Het bestuursorgaan kan discretionair en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als lid van de vereniging. Er is geen beroep mogelijk tegen deze beslissing.
De leden hebben alle rechten en verplichtingen die in het WVV en deze statuten worden beschreven. De interne werkingsregels met betrekking tot de leden kunnen worden bepaald door een intern reglement.
De leden betalen een lidmaatschapsbijdrage die jaarlijks zal worden vastgelegd door het bestuursorgaan en zal behoudens andersluidende beslissing maximum vijfduizend (5000) euro bedragen.
Een lid kan zich op elk moment uit de vzw terugtrekken door een schrijven te richten aan de secretaris van het bestuursorgaan. Het ontslag zal één maand na dit schrijven ingaan. Een ontslagnemend lid zal echter wel verplicht worden tot de betaling van de lidmaatschapsbijdrage en tot de deelname in de kosten die goedgekeurd werden voor het jaar waarin het ontslag wordt ingediend.
Leden die hun lidmaatschapsbijdrage niet betaald hebben binnen de maand nadat ze daartoe schriftelijk aangemaand werden door het bestuursorgaan worden geacht ontslagnemend te zijn.
Als een lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vzw, kan diens lidmaatschap, op eigen initiatief van het bestuursorgaan of op vraag van de leden, worden beëindigd door een bijzonder besluit van de algemene vergadering waarop minstens twee derde van alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Wordt dit quorum niet bereikt dan kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, zoals door deze statuten is bepaald, en waarop deze vergadering een geldig besluit zal kunnen nemen, ongeacht het aantal aanwezigen. Deze tweede vergadering mag niet binnen de 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. Ook op de tweede vergadering is een twee derde meerderheid van stemmen vereist. Het lid waarvan de beëindiging van het lidmaatschap wordt voorgesteld, heeft het recht gehoord te worden door de algemene vergadering.
Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de vzw op grond van de enkele hoedanigheid van lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vzw, enz.
Noch de ontslagnemende of uitgesloten leden, noch de erfgenamen van leden kunnen enig recht doen gelden op het sociaal fonds.
De algemene vergadering bestaat uit de leden. Alle leden hebben gelijk stemrecht. Elk lid heeft één stem. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan of door de ondervoorzitter of door de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders.
De bevoegdheden van de algemene vergadering zijn:
De algemene vergadering komt minstens jaarlijks één keer uiterlijk op 30 juni van het kalenderjaar bijeen. Overeenkomstig de toepasselijke wetgeving is de jaarlijkse algemene vergadering belast met de goedkeuring van de jaarrekening van het afgelopen boekjaar en van de begroting voor het daaropvolgende boekjaar, alsook voor de kwijting van de bestuurders. Het bestuursorgaan licht hierbij de financiële toestand en de begroting toe en legt zijn jaarlijks verslag neer.
De algemene vergadering komt bijeen op uitnodiging van het bestuursorgaan. In de uitnodiging worden de plaats, de dag, het uur van de vergadering en een ontwerp van agenda meegedeeld.
De uitnodiging tot algemene vergadering wordt per gewone brief of onder elektronische vorm minstens 15 dagen voor de vergadering verstuurd. De agenda wordt bij de oproeping gevoegd. Elk door ten minste één twintigste van de leden ondertekend voorstel wordt op de agenda geplaatst.
Elk punt dat door minstens 1/20ste van de leden wordt aangebracht, minstens 8 dagen voor de vergadering, zal op de agenda worden geplaatst. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen in geen geval behandeld worden. Bijeenkomsten in een buitengewone algemene vergadering kunnen worden samengeroepen door de voorzitter of op verzoek van minstens 2 bestuurders alsook op verzoek van minstens 1/5de van de leden.
Aan de leden, de bestuurders en de commissarissen die erom verzoeken wordt onverwijld en kosteloos een elektronische kopie verzonden van de stukken die volgens de wet aan de algemene vergadering moeten worden voorgelegd.
§1. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige en/of vertegenwoordigde leden, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer het WVV of de statuten dit anders voorzien.
§2. Op een vergadering die wenst te beraadslagen over een wijziging van de statuten moet 2/3de van de leden aanwezig en/of vertegenwoordigd zijn. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3de van de leden aanwezig en/of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheid hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering gehouden worden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3de van de stemmen van de aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of het voorwerp waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5de van de stemmen van de aanwezige en/of vertegenwoordigde leden.
§3. Leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere leden worden vertegenwoordigd. Elk lid kan maximum één volmacht dragen. Een volmachtdrager dient zich voor de aanvang van de algemene vergadering aan de voorzitter kenbaar te maken, op vraag van deze laatste.
§4. De stemming kan gebeuren door afroeping of door handopsteking. Geheimstemming is verplicht indien gevraagd door minstens 1/3de van de leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn en bij de benoeming van bestuurders. De manier waarop de geheime stemming wordt georganiseerd maakt het voorwerp uit van een beslissing van het bestuursorgaan.
Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
Er worden notulen opgesteld en bewaard. De notulen zijn ter inzage van de leden. Derden hebben geen inzagerecht.
§1. De VZW wordt bestuurd door een bestuursorgaan samengesteld uit minstens 12 bestuurders, er zijn steeds minimum 4 leden behorend tot een bepaalde taalgroep (nederlandstalig of franstalig) en minimum 4 leden verbonden aan een universitaire of niet-universitaire ziekenhuis.
§2. De bestuurders worden benoemd voor een periode van 4 jaar. Ontslagnemende leden van het bestuursorgaan zijn steeds herkiesbaar. Elke twee jaar wordt op een bijzondere algemene vergadering een stemming georganiseerd onder de leden om de helft van de leden van het bestuursorgaan te verkiezen. Deze bijzondere algemene vergadering wordt schriftelijk of via electronische weg georganiseerd waarbij door de leden op beveiligde wijze kan gestemd worden, de leden worden via electronische of schriftelijke weg op de hoogte gebracht van het resultaat van de stemming.
De kandidaten worden gerangschikt volgens het aantal stemmen zij behalen, de kandidaten met het meeste aantal stemmen worden benoemd als bestuurder mits in achtneming van de vereisten van de samenstelling van het bestuursorgaan zoals beschreven in bovenstaande paragraaf.
De niet verkozen kandidaat met het meeste stemmen wordt aangesteld als plaatsvervangend bestuurder. Een plaatsvervangend bestuurder neemt deel aan de vergaderingen van het bestuursorgaan doch heeft geen stemrecht, een plaatsvervangend bestuurder beïnvloedt de samenstelling van het bestuursorgaan niet. Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, zal de plaatsvervangend bestuurder zijn plaats innemen tot het einde van het mandaat, ook al betekent dit dat niet wordt voldaan aan de vereiste samenstelling van het bestuursorgaan.
De samenstelling van het bestuursorgaan wordt goedgekeurd op de jaarlijkse algemene vergadering of op een bijzondere algemene vergadering .
Ontslagnemende bestuurders zijn steeds herkiesbaar.
§3. De bestuurders kunnen te allen tijde worden ontslagen of uit hun mandaat worden ontzet door de algemene vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De beslissing tot ontslag of afzetting moet niet gemotiveerd worden. Ieder lid van het bestuursorgaan kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan het bestuursorgaan. Behoudens ingeval van onmiddellijke afzetting of ontslag van een bestuurder door de algemene vergadering, is een bestuurder verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.
§4. De bestuurders oefenen in beginsel hun mandaat onbezoldigd uit. De kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat worden vergoed.
§5. Het bestuursorgaan duidt onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester aan. Zij zullen de taken vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing. De functie van voorzitter, ondervoorzitter, secretaris wordt uitgeoefend voor een periode van vier jaar en is één maal hernieuwbaar. De functie van penningmeester is onbeperkt hernieuwbaar.
Het bestuursorgaan kan maximaal 2 erebestuurders aanstellen, voor deze aanstelling geldt een 2/3 meerderheid van het bestuursorgaan. Deze erebestuurders mogen zich niet verkiesbaar hebben gesteld als bestuurder tijdens de laatste verkiezing, zij moeten minimum 12 jaar lid geweest zijn van het bestuursorgaan en de functie van voorzitter of penningmeester hebben waargenomen.
Het bestuursorgaan vergadert na oproeping door de voorzitter zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist en minimaal vier maal per jaar, alsook binnen 14 dagen na een daartoe strekkend verzoek van 2 bestuurders. Het bestuursorgaan wordt voorgezeten door de voorzitter, of bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter of door de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders. De vergadering wordt gehouden op de zetel van de VZW of in eender welke andere plaats in België, aangewezen in de oproeping.
Het bestuursorgaan kan slechts geldig beraadslagen en besluiten wanneer ten minste de meerderheid van zijn leden aanwezig is op de vergadering. De besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden, behoudens de gevallen waar de statuten een andere meerderheid voorzien. Bij staking van stemmen heeft de voorzitter dan wel de bestuurder die de vergadering voorzit de doorslaggevende stem.
Er worden notulen opgesteld en na goedkeuring ondertekend door de voorzitter en de secretaris en de bestuurders die het wensen.
Wanneer het belang van de VZW zulks vereist, kunnen de besluiten van het bestuursorgaan worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders.
Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid van het bestuursorgaan behoort, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vóór dat het bestuursorgaan een besluit neemt.
De bestuurder met dit tegenstrijdig belang verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft. Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.
Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de vzw, met uitzondering van die handelingen waarvoor de algemene vergadering exclusief bevoegd is.
Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.
De bestuurders kunnen niet zonder toestemming van de algemene vergadering beslissingen nemen die verband houden met verrichtingen betreffende onroerende goederen en/of de vestiging van een hypotheek. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.
Het bestuursorgaan vertegenwoordigt als college de vzw in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vereniging door de meerderheid van zijn leden. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuursorgaan als college, de vzw in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk handelen.
In afwijking van het WVV kunnen de vertegenwoordigingsorganen niet zonder toestemming van de algemene vergadering rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de vzw bij de verrichtingen betreffende onroerende goederen en/of de vestiging van een hypotheek.
Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.
Het bestuursorgaan of de bestuurders die de vzw vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de vzw aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de vzw binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.
De benoeming van de leden van het bestuursorgaan en van de personen gemachtigd om de VZW te vertegenwoordigen en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de ondernemingsrechtbank, en van een uittreksel daarvan bestemd om in de Bijlagen bij het Belgisch staatsblad te worden bekendgemaakt. Uit die stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de VZW vertegenwoordigen, de VZW ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden alsook de omvang van hun bevoegdheden.
Het dagelijks bestuur van de VZW op intern vlak alsook de externe vertegenwoordiging wat betreft het dagelijks bestuur kan door het bestuursorgaan worden opgedragen aan één of meer personen. Indien van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt moet worden gespecificeerd of deze personen alleen of gezamenlijk of als college kunnen handelen en dit zowel wat het intern dagelijks bestuur als de externe vertegenwoordigingsmacht voor dat dagelijks bestuur betreft.
In afwijking van het WVV kunnen de personen gelast met het dagelijks bestuur niet zonder toestemming van het bestuursorgaan beslissingen nemen en/of rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de VZW in het kader van het dagelijks bestuur voor handelingen, zaken, waarden en sommen die vijfhonderd euro (€ 500) te boven gaan. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar gemaakt zijn. Niet naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.
Het dagelijks bestuur omvat zowel de handelingen en de beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vereniging, als de handelingen en de beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel omwille van hun spoedeisend karakter, de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.
De benoeming van personen gelast met het dagelijks bestuur en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de ondernemingsrechtbank, en van een uittreksel daarvan bestemd om in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad te worden bekendgemaakt.
Uit die stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de VZW vertegenwoordigen inzake dagelijks bestuur, de VZW ieder afzonderlijk, gezamenlijk dan wel als college verbinden en zij moeten ook de omvang van hun bevoegdheden omschrijven.
De bestuurders en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de VZW. Tegenover de VZW en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in het WVV en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur.
Zolang de VZW voor het laatst afgesloten boekjaar de drempelbedragen vermeld in het WVV niet overschrijdt, is de VZW niet verplicht een commissaris te benoemen. Zodra de VZW de drempelbedragen overschrijdt, wordt de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen hierin weer te geven, aan een commissaris opgedragen, te benoemen door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren voor een termijn van drie jaar. Deze bepaalt ook de bezoldiging van de commissaris.
De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten gegeven zowel om de algemene doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project.
Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.
Het boekjaar valt samen met het kalenderjaar. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in het WVV en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten. Ieder jaar en ten laatste binnen de zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar, legt het bestuursorgaan de jaarrekening van het voorbije jaar, opgemaakt overeenkomstig het WVV alsook de begroting van het volgende boekjaar, ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse algemene vergadering.
De algemene vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen met betrekking tot de ontbinding. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 13 van deze statuten.
De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid gesteld in artikel 14 van deze statuten (doelwijziging). Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW steeds dat zij “VZW in vereffening” is overeenkomstig het WVV.
Indien het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering twee vereffenaars, bepaalt deze hun opdracht en bevoegdheden. Ingeval van ontbinding en vereffening beslist de algemene vergadering, na aanzuivering van het passief, over de bestemming van het batig vermogen van de VZW, dat moet worden toegekend aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met een gelijkaardig of aanverwant doel, werkzaam in België.
Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad
overeenkomstig de bepalingen van het WVV en haar uitvoeringsbesluiten.
Het bestuursorgaan stelt een intern reglement op, waarbij alles kan worden geregeld wat niet in de statuten is voorzien. Het reglement kan door het bestuursorgaan steeds gewijzigd worden. Het reglement en alle wijzigingen eraan, wordt de gewone leden ter kennis gebracht. In voorkomend geval bevindt de laatste goedgekeurde versie zich op het zeteladres van de vereniging.
L'assemblée générale du 15/04/2024, valablement convoquée et réunissant les conditions de présence et de majorité requises, a décidé de modifier les statuts de l'association afin de les mettre en conformité avec le Code des sociétés et des associations (CSA). Les statuts suivants sont adoptés :
L'association est une entité dotée de la personnalité juridique, plus précisément une association sans but lucratif (ci-après dénommée "ASBL"), et est soumise aux dispositions du code des sociétés et des associations (CSA)
L'ASBL porte le nom de : BELGIAN ASSOCIATION FOR REGIONAL ANESTHESIA, en abrégé "BARA". Cette dénomination doit figurer dans tous les actes, factures, annonces, avis, lettres, ordres et autres documents émanant de l'association, immédiatement précédée ou suivie des mots "ASBL" ou de l'abréviation "VZW", avec indication précise du siège social.
Le siège social de l'ASBL est situé à 3000 Leuven, Herestraat 49, UZ Leuven, Département d'Anesthésiologie, situé en Région flamande. Il peut être déplacé par le conseil d’administration, à condition que cette proposition n'entraîne pas de modification de la langue des statuts. Le conseil d’administration est également autorisé à procéder à la modification du siège dans les statuts. L'association est une association bilingue (néerlandophone - francophone).
L'association sans but lucratif (ASBL) est constituée pour une durée indéterminée.
L'association poursuit un but désintéressé et ne distribue, sous peine de nullité, aucun avantage pécuniaire, directement ou indirectement, aux fondateurs, membres, administrateurs ou à toute autre personne, sauf pour l’objectif désintéressé stipulé dans les statuts. L'association a pour objet de développer, stimuler et coordoner l'anesthésie locorégionale en Belgique et d’en assurer la promotion, tant du point de vue de la science fondamentale que de son application clinique.
L'association poursuit son but désintéressé dans le cadre d'une ou plusieurs activités bien définies qu'elle a pour objet. Ces activités peuvent comprendre : l'organisation de réunions scientifiques, de symposiums et de congrès ; la promotion de la recherche scientifique sur l'anesthésie locorégionale, y compris par l'octroi de bourses de recherche ; l'élaboration de recommandations pour la pratique clinique sur l'anesthésie locorégionale. En outre, l'ASBL peut exercer toutes les activités qui contribuent directement ou indirectement à la réalisation des objectifs idéaux non lucratifs susmentionnés, y compris des activités commerciales et lucratives accessoires dans les limites de ce qui est légalement autorisé et dont le produit sera en tout temps entièrement affecté à la réalisation des objectifs idéaux non lucratifs.
L'association se compose d’au moins trois membres jouissant de tous les droits définis pour les membres dans le CSA. Tout médecin anesthésiste ou anesthésiste en formation peut devenir membre de l'association. Les candidats-membres doivent adresser leur candidature par écrit (lettre, courrier recommandé ou courrier électronique) au conseil d’administration . L'organe directeur décidera de l'acceptation du candidat en tant que membre lors de sa réunion suivante. Lors de cette réunion, au moins la moitié + 1 des membres du conseil d'administration doivent être présents. La décision sera prise à la majorité simple des administrateurs présents. Le conseil d'administration peut décider à sa discrétion et sans autre motivation qu'un candidat ne sera pas accepté comme membre de l'association. Cette décision est sans appel.
Les membres ont tous les droits et obligations énoncés dans le CSA et le présent règlement. Les règles de fonctionnement interne relatives aux membres peuvent être déterminées par un règlement d’ordre intérieur.
Les membres paieront une cotisation qui sera fixée annuellement par le conseil d’administration et sera au maximum de cinq mille (5 000) euros, sauf décision contraire.
Un membre peut se retirer de l'ASBL à tout moment en écrivant au secrétaire du conseil d’administration. La démission prend effet un mois après cette lettre. Toutefois, le membre démissionnaire sera tenu de payer la cotisation et de participer aux dépenses approuvées pour l'année au cours de laquelle la démission est présentée.
Les membres qui n'ont pas payé leur cotisation dans le mois suivant le rappel écrit du conseil d’administration sont considérés comme démissionnaires.
Si un membre agit de manière contraire aux objectifs de l'ASBL, il peut être mis fin à son adhésion, à l'initiative du conseil d’administration ou à la demande des membres, par une résolution spéciale de l'assemblée générale à laquelle au moins deux tiers des membres sont présents ou représentés et à la majorité des deux tiers des voix des membres présents ou représentés. Si ce quorum n'est pas atteint, une deuxième assemblée peut être convoquée, conformément aux présents statuts, au cours de laquelle l’assemblée pourra adopter une résolution valable quel que soit le nombre de membres présents. Cette seconde réunion ne peut se tenir dans les 15 jours suivant la première réunion. Un vote à la majorité des deux tiers est également requis lors de la deuxième réunion. Le membre dont la résiliation est proposée a le droit d'être entendu par l'assemblée générale.
Aucun membre ne peut faire valoir ou exercer un droit quelconque sur le patrimoine de l’ASBL du fait de sa seule qualité de membre. Cette exclusion des droits sur le patrimoine s'applique à tout moment : pendant l'adhésion, en cas de cessation de l'adhésion pour quelque raison que ce soit, en cas de dissolution de l'ASBL, etc. Ni les membres démissionnaires ou exclus, ni les héritiers des membres ne peuvent prétendre à des droits sur le fonds social.
L'assemblée générale est composée des membres. Tous les membres ont le même droit de vote. Chaque membre dispose d'une voix. L'assemblée générale est présidée par le président du conseil d’administration, par le vice-président ou par le plus âgé des administrateurs présents.
Les pouvoirs de l'assemblée générale sont les suivants :
L'assemblée générale se réunit au moins une fois par an, au plus tard le 30 juin de l'année civile. Conformément à la législation applicable, l'assemblée générale annuelle est chargée d'approuver les comptes annuels de l'exercice précédent et le budget de l'exercice suivant, ainsi que de donner décharge aux administrateurs. Le conseil d’administration explique ici la situation financière et le budget et soumet son rapport annuel.
L'assemblée générale se réunit sur convocation du consel d’administration. La convocation indique le lieu, le jour, l'heure de la réunion et un projet d'ordre du jour. La convocation à l'assemblée générale est envoyée par lettre ordinaire ou sous forme électronique au moins 15 jours avant la réunion. L'ordre du jour est joint à la convocation. Toute proposition signée par au moins un vingtième des membres est inscrite à l'ordre du jour.
Toute question introduite par au moins 1/20e des membres au moins 8 jours avant la réunion sera inscrite à l'ordre du jour. Les points non-inscrits à l'ordre du jour ne peuvent en aucun cas être discutés. L'assemblée générale extraordinaire peut être convoquée par le président ou à la demande d'au moins deux administrateurs ainsi qu'à la demande d'au moins 1/5e des membres.
Une copie électronique des documents requis par la loi pour être soumis à l'assemblée générale est envoyée sans délai et gratuitement aux membres, aux administrateurs et aux commissaires qui en font la demande.
§1. Les décisions sont prises à la majorité simple des voix des membres présents et/ou représentés, quel que soit le nombre de membres présents et/ou représentés, sauf dispositions contraires du CSA ou des statuts.
§2. Lors d'une assemblée qui souhaite délibérer sur une modification des statuts, 2/3 des membres doivent être présents et/ou représentés. Si, lors de la première réunion, moins de 2/3 des membres sont présents et/ou représentés, une deuxième réunion peut être convoquée, qui peut valablement délibérer et décider ainsi qu'adopter les modifications à la majorité précisée ci-dessous, quel que soit le nombre de membres présents et/ou représentés. La seconde réunion ne peut se tenir dans les 15 jours suivant la première réunion. La décision est considérée comme acceptée si elle est approuvée par 2/3 des voix des membres présents et/ou représentés. Ce n'est que lorsque la modification des statuts concerne le but ou l'objet pour lequel l'association a été fondée qu'elle requiert une majorité de 4/5e des voix des membres présents et/ou représentés.
§3. Les membres qui ne peuvent pas assister à l'assemblée peuvent se faire représenter par d'autres membres. Chaque membre ne peut avoir qu'une seule procuration. Le mandataire doit se faire connaître au président avant l'ouverture de l'assemblée générale, à la demande de ce dernier.
§4. Le vote peut avoir lieu par appel nominal ou à main levée. Le vote secret est obligatoire s'il est demandé par au moins 1/3 des membres présents ou représentés et lors de la nomination des administrateurs. Les modalités d'organisation du vote secret font l'objet d'une décision du conseil d’administration.
En cas d'égalité des voix, celle du président est prépondérante.
Les procès-verbaux sont établis et conservés. Les procès-verbaux peuvent être consultés par les membres. Les tiers n'ont pas de droit de regard.
§1. L'ASBL est gérée par un conseil d’administration composé d'au moins 12 administrateurs, dont au moins 1/3 appartiennent à un groupe linguistique spécifique (néerlandophone ou francophone) et au moins 1/3 des administrateurs sont rattachés à un hôpital universitaire ou non universitaire.
§2. Les administrateurs sont nommés pour une période de quatre ans. Les membres démissionnaires du conseil d'administration sont toujours rééligibles. Tous les deux ans, lors d'une assemblée générale extraordinaire, un vote est organisé parmi les membres pour élire la moitié des membres du conseil d'administration. Cette assemblée générale extraordinaire est organisée par écrit ou par voie électronique, ce qui permet aux membres de voter de manière sécurisée. Les membres sont informés du résultat du vote par voie électronique ou écrite.
Les candidats sont classés en fonction du nombre de voix qu'ils ont obtenues et les candidats ayant obtenu le plus grand nombre de voix sont nommés administrateurs sous réserve des exigences relatives à la composition du conseil d’administration décrites dans le paragraphe précédent.
Le candidat non élu ayant obtenu le plus grand nombre de voix est nommé administrateur suppléant. L’administrateur suppléant participe aux réunions du conseil d’administration mais n'a pas de droit de vote ; un administrateur suppléant n'influence pas la composition du conseil d’administration. Si le siège d'un administrateur devient vacant avant la fin de son mandat, l’administrateur suppléant le remplace jusqu'à la fin du mandat, même si cela signifie que la composition requise du conseil d’administration n'est pas atteinte. La composition du conseil d’administration est approuvée lors de l'assemblée générale ou lors d’une assemblée générale extraordinaire.
Les administrateurs démissionnaires sont toujours rééligibles.
§3. Les administrateurs peuvent être révoqués ou démis de leurs fonctions à tout moment par l'assemblée générale statuant à la majorité simple des membres présents ou représentés. La décision de révocation ou d'exclusion n'a pas à être motivée. Tout membre du conseil d’administration peut également démissionner par notification écrite au conseil d’administration. Sauf en cas de révocation ou de démission immédiate d'un administrateur par l'assemblée générale, un administrateur est tenu de continuer à exercer ses fonctions après sa démission jusqu'à ce qu'il soit raisonnablement possible de pourvoir à son remplacement.
§4. En principe, les administrateurs exercent leur mandat sans rémunération. Les frais qu'ils encourent dans l'exercice de leur mandat leur sont remboursés.
§5. Le conseil d'administration désigne parmi ses membres un président, un vice-président, un secrétaire et un trésorier. Ils exercent les fonctions associées à ce poste telles que définies dans les présents statuts et à l'occasion de leur élection. Les fonctions de président, de vice-président et de secrétaire sont exercées pour une période de quatre ans et sont renouvelables une fois. Le poste de trésorier est renouvelable indéfiniment.
Le conseil d’administration peut nommer jusqu'à deux administrateurs honoraires, cette nomination étant soumise à la majorité des 2/3 du conseil d’administration. Ces administrateurs honoraires ne doivent pas s'être portés candidats à un poste d'administrateur lors de la dernière élection, ils doivent être membres du conseil d’administration depuis au moins 12 ans et avoir exercé les fonctions de président ou de trésorier. Le mandat d'un administrateur honoraire est de 4 ans et peut être renouvelé au maximum une fois.
Le conseil d'administration se réunit sur convocation du président aussi souvent que l'intérêt de l'ASBL l'exige et au moins quatre fois par an, ainsi que dans les 14 jours d'une demande à cet effet de 2 administrateurs. Le conseil d’administration est présidé par le président ou, en son absence, par le vice-président ou par le plus âgé en années des administrateurs présents. La réunion se tient au siège de l'ASBL ou en tout autre lieu en Belgique, désigné dans la convocation.
Le conseil d’administration peut délibérer et décider valablement que si la majorité au moins de ses membres est présente à la réunion. Les décisions sont prises à la majorité simple des voix des membres présents, sauf si les statuts prévoient une majorité différente. En cas de partage des voix, celle du président ou de l'administrateur qui préside la réunion est prépondérante.
Les procès-verbaux sont rédigés et, une fois approuvés, signés par le président et le secrétaire ainsi que par les administrateurs qui le souhaitent.
Lorsque l'intérêt de l’ASBL l'exige, les décisions du conseil d’administration peuvent être prises par accord écrit unanime des administrateurs.
Si un administrateur a, directement ou indirectement, un intérêt patrimonial opposé à une décision ou à une opération relevant de la compétence du conseil d’administration, il doit le communiquer aux autres administrateurs avant que le conseil d’administration ne prenne une décision.
L'administrateur ayant ce conflit d’intérêt se retire de la réunion et s'abstient de participer aux délibérations et au vote sur la question à laquelle il se rapporte. La procédure susmentionnée ne s'applique pas aux transactions courantes qui ont lieu dans les conditions et avec les garanties habituellement en vigueur sur le marché pour des transactions similaires.
Le conseil d’administration est autorisé à accomplir tous les actes de gestion interne nécessaires ou utiles à la réalisation de l'objet de l'association sans but lucratif, à l'exception des actes relevant de la compétence exclusive de l'assemblée générale.
Sans préjudice des obligations découlant de la gestion collégiale, notamment la consultation et la surveillance, les administrateurs peuvent répartir entre eux les tâches de gestion. Cette répartition des tâches n'est pas opposable aux tiers, même après avoir été rendue publique. Le non-respect de cette répartition compromet toutefois la responsabilité interne du ou des administrateurs concernés.
Les administrateurs ne peuvent prendre des décisions relatives à des opérations immobilières et/ou à la constitution d'une hypothèque sans l'autorisation de l'assemblée générale. Ces restrictions de pouvoirs sont pas opposables aux tiers, même après avoir été rendues publiques. Leur non-respect met toutefois en cause la responsabilité interne du ou des administrateurs concernés.
Le conseil d’administration , en tant que collège, représente l'ASBL dans tous les actes judiciaires et extrajudiciaires. Il représente l'association à la majorité de ses membres. Sans préjudice du pouvoir général de représentation de l'organe de gestion en tant que collège, l'ASBL est également représentée en justice et à l'extérieur par deux administrateurs agissant conjointement. En dérogation au CSA les organes de représentation ne peuvent accomplir d'actes juridiques liés à la représentation de l'ASBL dans des transactions immobilières et/ou à la constitution d'une hypothèque sans l'autorisation de l'assemblée générale.
Ces restrictions de compétence ne sont pas opposables aux tiers, même après avoir été rendues publiques. Leur non-respect compromet la responsabilité interne des représentants concernés.
Le conseil d’administration ou les administrateurs représentant l'ASBL peuvent désigner des mandataires de l'ASBL. Seules des procurations spéciales et limitées à certains actes juridiques ou à une série d'actes juridiques sont autorisées. Les mandataires engagent l'association dans les limites de la procuration qui leur a été accordée et dont les limites sont opposables aux tiers conformément à ce qui s'applique aux mandats.
La désignation des membres du conseil d’administration et des personnes habilitées à représenter l'ASBL ainsi que la cessation de leur mandat seront rendues publiques par dépôt au dossier de l'association au greffe du tribunal des sociétés, et un extrait sera publié aux annexes du Moniteur belge. Ces documents doivent en tout cas indiquer si les personnes représentant l'association engagent l'association individuellement, conjointement ou en collège, ainsi que l'étendue de leurs pouvoirs.
Le conseil d’administration peut confier à une ou plusieurs personnes la gestion journalière de l'ASBL au niveau interne ainsi que la représentation externe en ce qui concerne la gestion journalière. Si cette option est retenue, il convient de préciser si ces délégués à la gestion journalière peuvent agir seuls, conjointement ou en collège et ce, tant pour la gestion journalière interne que pour le pouvoir de représentation externe de cette gestion journalière.
En dérogation au CSA les délégués à la la gestion journalière ne peuvent prendre des décisions et/ou accomplir des actes juridiques liés à la représentation de l'ASBL dans le cadre de la gestion journalière pour des actes, objets, valeurs et sommes dépassant cinq cents euros (500 €) sans l'autorisation du conseil d’administration. Ces limitations de pouvoirs ne sont pas opposables aux tiers, même après avoir été rendues publiques. Leur non-respect compromet la responsabilité interne des représentants concernés.
La gestion journalière comprend à la fois les actes et décisions qui ne dépassent pas les besoins de la vie quotidienne de l'association et ceux qui, soit en raison de la moindre importance qu'ils revêtent, soit en raison de leur urgence, ne justifient pas l'intervention du conseil d’administration.
La nomination des délégués à la gestion journalière et la cessation de leurs fonctions sont rendues publiques par le dépôt au dossier de l'association au greffe du tribunal des sociétés, et d'un extrait destiné à être publié aux annexes du Moniteur belge.
Ces documents doivent en tout état de cause indiquer si les personnes représentant l'ASBL dans la gestion courante engagent l'ASBL individuellement, conjointement ou en tant que collège, et doivent également définir l'étendue de leurs pouvoirs.
Les administrateurs et les délégués à la gestion journalière ne sont pas personnellement liés par les engagements de l'ASBL. A l'égard de l'ASBL et des tiers, leur responsabilité se limite à l'accomplissement de la mission qui leur a été confiée conformément au droit commun, aux dispositions du CSA et aux statuts, et ils sont responsables des fautes commises dans leur gestion (journalière).
Tant que l'ASBL ne dépasse pas les seuils mentionnés dans l'AR, l'ASBL n'est pas obligée de nommer un commissaire aux comptes. Dès que l'ASBL dépasse les montants seuils, le contrôle de la situation financière, des comptes annuels et de la régularité des opérations y figurant est confié à un réviseur d'entreprises, nommé par l'assemblée générale parmi les membres de l'Institut des réviseurs d'entreprises pour une durée de trois ans. Elle détermine également la rémunération du réviseur.
L'association sera financée, entre autres, par des subventions, des dons, des contributions, des donations, des legs et d'autres dispositions testamentaires destinés à soutenir l'objet général de l'association ou un projet spécifique.
En outre, l'association peut collecter des fonds par tout autre moyen non contraire à la loi.
L'exercice financier coïncide avec l'année civile. La comptabilité est tenue conformément aux dispositions du CSA et des arrêtés d'exécution qui lui sont applicables. Chaque année, et au plus tard dans les six mois suivant la date de clôture de l'exercice, le conseil d’administration soumet à l'approbation de l'assemblée générale annuelle les comptes annuels de l'année précédente, établis conformément au CSA et le budget de l'exercice suivant.
L'assemblée générale est convoquée pour discuter des propositions relatives à la dissolution. La convocation et l'ordre du jour se déroulent conformément aux dispositions de l'article 13 des présents statuts.
La délibération et la décision de dissolution respectent le quorum et la majorité prévus à l'article 14 des présents statuts (changement d'objet). A partir de la décision de dissolution, l'ASBL déclare toujours qu'elle est "l'ASBL en liquidation" conformément au CSA.
Si la proposition de dissolution est approuvée, l'assemblée générale nomme deux liquidateurs, détermine leur mission et leurs pouvoirs. En cas de dissolution et de liquidation, l'assemblée générale décide, après règlement des dettes, de la destination de l'excédent d'actif de l'ASBL, qui doit être attribué à une autre ASBL poursuivant un but similaire ou connexe et opérant en Belgique.
Toutes les décisions concernant la dissolution, les conditions de la liquidation, la nomination et la cessation des fonctions des liquidateurs, la clôture de la liquidation et l'utilisation des actifs seront déposées au greffe et publiées dans les annexes du Moniteur Belge. conformément aux dispositions du CSA et de ses décrets d'application.
Le conseil d’administration établit un règlement d’ordre intérieur (ROI)qui peut régler tout ce qui n'est pas prévu par les statuts. Le ROI peut être modifié à tout moment par le conseil d’administration. Le ROI et toutes ses modifications sont notifiés aux membres ordinaires. Le cas échéant, la dernière version approuvée se trouve à l'adresse du siège de l'association.
BARA Secretariat
UZ Leuven – Departement Anesthesie
Herestraat 49
3000 Leuven
Ondernemingsnummer 0476083423
Phone: +32 (0)16 34 86 52
E-mail: secretariat@belgianbara.be
© 2025 BARA. Privacy policy • webdesign by EHBOntwerp